Mandag, juni 17, 2019

Seneste 25 Bøger Anmeldelser. RESTEN AF DE ANDRE ANMELDELSER FINDER DU PÅ DE RESPEKTIVE FORLAG!

DAVE EGGERS: THE CIRCLE

cirDAVE EGGERS: THE CIRCLE. Oversat af efter THE CIRCLE.  460 sider. Kr.  The Circle er en roman om hvad der sker når de sociale medier/søgemaskiner overtager ens liv og selvbestemmelse.
Når man til daglig ser hvor opslugte folk er af deres elektroniske apparater overalt hvor de færdes, er det ingenting i forhold til hvad vi vi udsættes for i denne roman. Den foregår i USA og man kan kun frygte lignende tilstande i Danmark.
Vi følger Mae Halland, hun bliver ansat i firmaet The Circle, et verdensomspændende internetselskab. Firmaet ledes af 3 visemænd. Der er opsat overvågningsudstyr overalt i landet.
I firmaet, der nærmest er et glashus, findes alle faciliteter, bibliotek, fitnesscenter, kantiner med alle kostarter,læge, sygeplejerske, sundhedsforsikring og kollegieværelserog fælleslandskaber.
Man skal være på døgnet rundt.
Mae starter i kunderådgivningen hvor hun behandler henvendelser. Hele tiden bliver hun bedømt på sine handlinger og det går ud på at ligge højest på scoringslisten. Hun har et hav af skærme omkring sig og er hele tiden opdateret. På en armring kan hun tjekke sit helbred og sine basalværdier.
Efter arbejdstid mødes alle i forskellig afdelinger og udveksler ideer og oplevelser. Ingen behøver at gå hjem, man skal ikke foretage sig noget udenom firmaet, alle skal dele alt.
Det er nærmest kriminelt at foretage sig noget på egen hånd. Mae tager en tur i en kajak, men får store bebrejdelser, skulle have delt det med andre kajakelskere i firmaet.
Maes far har en kronisk sygdom og problemer med sin sygeforsikring, en stor fejl at Mae ikke har fortalt det da hun blev ansat, der kunne være andre med lignende problemer som hun skulle dele det med. Forældrene optages dog hurtigt i firmaets sygeforsikring og alt bliver godt, tror de da. De bliver nu døgnovervåget og alle deres gøremål bringes ud på nettet, selv deres sexliv. Forældrene må flygte fra deres hus.  Mae har en tidligere kreativ kæreste, han opfinder en særlig lysekrone af dyregevirer. Mae lægger det hele på nettet, meget imod kærestens ønske og viden. Han drives i døden. Internettet kan mange ting!
Mae bliver så populær i firmaet at hun vælges til at være transparent, hun kan ses af alle døgnet rundt hvor hun går med et åbent kamera. Ingen skal gå glip af noget eller finde på egne gøremål.
Firmaet har millioner af kunder og Mae får den ide at præsidentvalget også kan foregå via The Circle, så kan man sikre at alle får stemt. Måske også rådgive de svage om afstemningen.
Alt kan ske og alt kan klares i dette univers, men det kan også gå galt.

Det er en 460 siders tætskrevet roman.
Jeg er ikke til tykke bøger eller meget moderne teknologi.
Jeg har dog måttet  overgive mig, det er spændende læsning og så er der både humor og ironi i massevis.
Tilhængere vil måske følte sig ramte.  Læs denne bog, den er udnævnt til International bestseller.

Hanne Pedersen

Our website is protected by DMC Firewall!