Onsdag, juni 19, 2019

Seneste 25 Bøger Anmeldelser. RESTEN AF DE ANDRE ANMELDELSER FINDER DU PÅ DE RESPEKTIVE FORLAG!

HARPER LEE: DRÆB IKKE EN SANGFUGL

drabHARPER LEE: DRÆB IKKE EN SANGFUGL - 366 sider. Oversat af Michael Tejn efter TO KILL A MOCKINGBIRD 1960 Lindhardt og Ringhof, Kr. 227,00
Et gensyn eller en genlæsning af denne roman er en meget positiv oplevelse. Romanen er skrevet i 1960 og handlingen foregår i 1930’ernes Alabama.
Familien vi følger er jurist Atticus Finch, hans søn Jem, 13 år og datteren Jean Louise, kaldet Scout, 9 år. Moderen døde meget tidligt i Scouts liv og i familien klarer de sig med hjælp og omsorg fra tjenestepigen Calpurnia.
Det er pigen Scout, der låner øjne til fortællingen og (næsten) alderssvarende betragtninger i forhold til livets gang.
Scout har fået sit kælenavn, fordi hun er en drengepige, der altid går i overall og ikke stikker op for bollemælk. Hun drager sine egne konklusioner, og har ikke megen respekt for sin meget stille, retfærdige og meget elskelige far. Han opdrager børnene til at være tænkende og handlende individer. Han læser med dem – og Scout kan allerede læse, da hun begynder i skole, hvilket ikke passer ind i skolesystemet.
Ligevægten i den søvnige sydstatsby komme i ubalance, da Atticus Finch påtager sig forsvaret af en sort mand, der anklages for at have vodtaget en hvid kvinde.
Samfundsopdelingen i den lille by er helt efter normal skabelon i den tid. De hvide – fattige hvide og negrene. De tre grupper har alle faste pladser og bliver opfatte meget stereotypt, hvor alle har forventede roller og adfærdsmønstre.
Den unge anklagede er stort set dømt inden retssagen er gået i gang. Og en lynchning afværges af den gammelkloge Scout. Retshandlingen overværer børnene fra negrenes tilhørspladser på øverste balkon i retssalen. Til Scouts forundring følger retten ikke hendes fars helt logiske og retfærdige fremlægning af sagen.
Det er både voksenverdenen og barneverdenen, der smelter sammen til en medrivende og forunderlig fortælling. Hvor man kommer til at kende og holde af familierne og naboerne, både de synlige og usynlige.
Harper Lee er født i 1926 og er en af det 20. århundredes største amerikanske forfattere. ”Dræb ikke en sangfugl” vandt året efter udgivelsen i 1960 Pulitzerprisen og er solgt i over 30 millioner eksemplarer – i forbindelse med udgivelsen af næste roman i 2015 ”Sæt en vagtpost ud” vil den første bog efter al sandsynlighed blive solgt i endnu flere eksemplarer.
Min allervarmeste anbefaling - læs den, nyd den - både på grund af det letflydende sprog og det specielle, at den opleves set gennem et barns øjne og univers. Og ikke mindst er det en historie, man bliver fanget af.
Den er meget ”sort-hvid” både i sin moral og sin personskildring, hvor det moralsk rigtige overskygges af øjnene, der ser i Alabama i 1930’erne. Det er med stor forventning, jeg ser frem til næste roman ”Sæt en vagtpost ud” – som efter sigende er skrevet før ”Dræb ikke en sangfugl.
Anne-Lise.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!