Artpeople

Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Bøger anmeldt fra forlaget Artpeople.

 SASCHA ARANGO: SANDHEDEN OG ANDRE LØGNE. Oversat af Nana Lund efter DIE WAHRHEIT UND ANDERE LÜGEN. 2014. 273.Sider. Kr. 249,95Hovedpersonen Henry Hayden har det hele; masser af penge, en succesfuld karriere, sin blide kone Martha og den smukke elskerinde Betty. Men det hele begynder at skride da Betty fortæller ham, at hun er gravid. For nu må den gode Henry lægge kortene på bordet for Martha. Eller måske er det lettere at skille sig af med Betty? Så begår Henry et fatalt fejltrin, som får ham viklet ind i et net af løgne, som han selv har svært ved at holde styr på. Han må trække på alle sine talenter for at holde sin forbrydelse skjult, og for at ingen skal opdage hans dybeste hemmelighed... som er, Nej, det skal kommende læser selv finde ud af. Det er en af de mest utraditionelle og overraskende kriminalromaner med et plot der er så spidsfindigt skruet sammen og med en overraskende løsning som går op i en højere enhed. Der er også et amerikansk filmselskab (Chockstone) der har sikret sig filmrettighederne. Men læs denne fremragende og anderledes tyske krimi med stort K

Finn Hansen.

ilkaSARA BLÆDEL: ILKAS ARV. 323 Sider. Kr. 299,95
Ilkas Arv - andet bind af Sara Blædel i forfatterens påtænkte trilogi. Ilka er som bekendt skoleportrætfotograf. I Første bog Bedemandens Datter, fik en overraskende sørgelig nyhed, at hendes var far er død i USA. Hun fik endnu en overraskelse nemlig at hun er nævnt i hans testamente. Atter en gang viser Sara Blædel at hun er en erfaren krimiforfatter. Efterfølgeren får læserne adgang til at bevæge sig længere ind i den forunderlige verden om bedemandsforretning i amerikansk style. I Ilkas Arv forener Sara Blædel på fornemvis vis hvordan hun får samspil mellem krimiplot, opklaringsarbejde og andre samfundsrelaterede emner op i en højere enhed.
Ilka og moren har intet hørt til ham, siden han forlod dem. Den gang var Ilka kun syv, og det er efterhånden 33 år siden. Men savnet af faren har i alle årene siddet dybt i Ilka, så hun beslutter at rejse derover. Ikke fordi hun interesserer sig særligt for arven, men nu vil hun have nogle svar på de spørgsmål der har plaget hende siden. For hvorfor rejste han i det hele taget til staterne? Og hvorfor lod han aldrig høre fra sig? Hvordan har hans liv været? Og hvem var hendes far egentlig? Det bliver bare ikke så let. For ikke blot har faren en ny og mildest talt meget lidt imødekommende familie, der er også meget tyder på, at han har haft en masse at skjule. Men det er ikke så let at finde ud af. For bedemandsforretningen er på fallittens rand, farens nye familie, der ikke vil vide af hende, og ingen vil tilsyneladende besvare hendes mange spørgsmål.
I stedet havner Ilka i en situation, hvor hun risikerer at hæfte for noget, hun aldrig vil blive gældfri for igen. Til sidst har hun mest lyst til kapitulere og dreje nøglen om og rejse tilbage til Danmark. Men det gør hun ikke, da hun finder et brev, der tyder på, at hendes far har været udsat for pengeafpresning. Hun begynder i stedet at borer i sagen, og langsomt kommer sandheden for dagen. En sandhed, der er helt anderledes og meget frygteligere, end Ilka (og læseren) har kunnet forestille sig.
Bogen slutter med en af de helt store overraskelser, nemlig en rigtig cliffhanger der får læseren til at fare til bogladen når det tredje bind lander på disken.
Kort godt det er Sara Blædel i topform. Herom hersker ingen tvivl.
Finn Hansen..

saraSARA BLÆDEL: BEDEMANDENS DATTER. 337 Sider. Kr. 299,95

De næste par år lader det til at Sara Blædel giver Louise Rieck en velfortjent orlov. Og introducerer Bedemandens Datter Ilka Jensen. Og ikke nok med det rykker Blædel også teltpælene op og drager til USA. Bedemandens Datter er det første bind i en trilogi.
Sagen der bringer Ilka til USA er farens Poul Jensen død. Han ejer en bedemandsforretning. Det bevirker at Ilka må til staterne at rydde op efter faren. Ilka der ellers lever et stille liv som enke og arbejder som skoleportræt- fotograf i Danmark må snart sande at farens død sætter skub i en række mystiske begivenheder som vender op og ned på hendes tilværelse. Fortællingen finder sted i den amerikanske by Racine i staten Wisconsin. Byen der er kendt som en rigtig ”dansker by” hvor der bor adskillige danske immigranter og flere efterkommere har slået sig ned. Det viser sig hurtigt og tydeligt at Ilka ikke er en kvinde som skal tages let. Uanset hvad vanskeligheder hun kommer ud for så tackler hun dem på sin helt egen og effektive måde.

Sara Blædel leverer igen en spændende historie og ikke mindst giver hun et indblik i Bedemandsindustrien i guds eget land og den er milevidt fra den danske ditto. Blædel præsenterer også en række mere eller mindre susspekte personer.

Der er ingen tvivl om at Sara Blædel med sin nye person nok skal gå lige i hjerterne ind på de danske læsere. Ilka er også en type der ikke går af vejen for en One Nigth stand med forskellige herrer når hun har lyst.

Det er godt nok en første bind i en trilogi, men undertegnede tror der sagtens kan bygges videre på denne Ilka karrekter.

Finn Hansen.

 

JaegerOLIVER BOTTINI: JÆGERE I NATTEN. Oversat af Henrik Andersen efter JÄGER IN DER NACHT. 2010. 285 Sider. Kr.
Det er den fjerde sag læseren skal følge strømeren Louise Boní fra Freiburg. I den nye mordsag konfronteres hun atter en gang med de mørkeste familiehemmeligheder. Det er netop i grænselandet Freiburg hun mindes endnu en gang om at indimellem, skal der kun ganske lidt til at afsløre bæstet i et menneske.
Handlingen foregår i sommeren 2005. Og kriminalpolitiet får rigeligt travlt. For i løbet af bare få dage, er både en universitetsstuderende forsvundet, en familiefar blevet brutalt myrdet og en dreng fundet druknet  under mystiske omstændigheder endt i Rhinen. Louise Boní og hendes kollegaer er overbeviste om, at de tre hændelser er hænger  sammen, og at det næste offer er i overhængende fare. Og sagen bliver ikke mindre speget af, at der tilsyneladende er brådne kar mellem politifolkenes egen styrke.
For fjerde gang er det med stor fornøjelse man følger Louise Boní og hendes team. Det er både spændende og interessant. Vi ser frem til den 5. sag.Og der er flere titler at tage af nemlig:Das verborgene Netz ,Der kalte Traum Ein paar Tage Licht og Im weißen Kreis.
Finn Hansen.

pigenpaMICHEL BUSSI: PIGEN PÅ FLYET. Oversat af Anders Juel Michelsen efter UN AVION SANS ELLE. 2012. 461 Sider. Kr
Michel Bussi er endnu en fransk kriminalforfatter der præsenteres for de danske læsere. Endnu et eksempel på at forlagene for alvor har fået øjnene op for den nye spændende generation af franske forfattere som der en og anderledes grøde i . Det er Michel Bussi endnu et flot eksempel på.
Handlingen er egentligt ”lige ud ad landevejen” - eller er den? Det starter med en tragisk begivenhed. For natten til lillejuleaften 1980 styrter et Airbus-fly ned nær den fransk-schweiziske grænse. Det koster livet for 168 passagerer ud af flyets 169. De dør allesammen øjeblikkeligt. Kun én overlever: en tre måneder gammel pige, fordi hun ved et held ikke er spændt fast og bliver derfor slynget ud af kabinen.
Men hvem er hun? Det viser sig nemlig, at der var to spædbørn ombord. Begge født næsten på samme tid for 3 måneder siden: Lyse-Rose fra den magtfulde millionærfamilie Carville og det andet barn er Emilie fra den fattige Vitralfamilie. Efter lange, men frugtesløse undersøgelser af myndighederne overlader en domstol til sidst barnet til Vitralfamilien på grundlag af nogle ganske få svage indicier.
I frustration hyrer Carvillefamilien privatdetektiven Crédule Grand-Duc til at opklare mysteriet. Han bliver hyret for en 18 års periode og tjener en formue uanset udfaldet af gåden. Nu 18 år senere er det stadig ikke lykkedes ham at komme frem til sandheden om pigens identitet. Men netop som Grand-Duc er ved at give op i sagen "Pigen på flyet", spiller skæbnen ham et puds. Han er på på nippet til at skyde sig en kugle for panden da han opdager en hemmelighed, der vil ændre alt.
Læseren følger en række mere eller mindre mistænkelige personer fra begge de berørte familier samtidig med de stump for stump følger detektivens dagbog for hele den 18 årige periode.
"Pigen på flyet" er en ekstremt overraskende og velskrevet krimi. Gang på gang tager historien den ene drejning efter hinanden for til sidst hvor plottet fuldstændig tager fusen på læseren. Det er så genialt og overraskende at der ikke noget at harselere over at det blev Michel Bussis internationale gennembrud.
Finn Hansen..

andreKATJA VESSELBO DØSSING: ANDRE FOLKS BØRN. 277. Sider. Kr.
Handlingen sættes på fuld skrue da toppolitikeren og hovedpersonen Eva Quist fra partiet Liberal demokraterne overtager posten som politisk ordfører. Hendes parti på Christiansborg rammes kort efter af trusler og skandalesager. Samtidig stikker hendes 16-årige adoptivsøn Mathias af. Denne hændelse bevirker at Eva Quist må kæmpe for at hemmeligholde en sag fra fortiden, der truer med at lægge hendes liv og karriere i ruiner.
Da Eva Quist modtager de mystiske trusselsbreve på Christiansborg, begynder hendes sekretær Rebecca Svensson på eget initiativ at grave i politikerens hemmeligheder. Sammen med sin søster, der er journalist, involverer hun sig pludselig i en farlig jagt på sandheden om den gamle sag, som trækker røde tråde tilbage til en aktivist-gruppe på Samsø og et børnehjem i Indien. Eva Quist presses fra alle sider og hun tvinges til at tage et drastisk valg for at redde sig selv og sine kære.
ANDRE FOLKS BØRN - er en tankevækkende og aktuel spændingsroman om adoptionsindustriens dystre bagside. Om det politiske magtspil og rævestregerne hvor intet middel der kan ramme modstanderen tages i brug uden blussel. Det er også en medrivende fortælling om skæbnesvangre løgne og forældre, der elsker deres børn, selvom de er fattige. En spændingsroman der er inspireret af virkelige hændelser.
Finn Hansen.

 

cirDAVE EGGERS: THE CIRCLE. Oversat af efter THE CIRCLE.  460 sider. Kr.  The Circle er en roman om hvad der sker når de sociale medier/søgemaskiner overtager ens liv og selvbestemmelse.
Når man til daglig ser hvor opslugte folk er af deres elektroniske apparater overalt hvor de færdes, er det ingenting i forhold til hvad vi vi udsættes for i denne roman. Den foregår i USA og man kan kun frygte lignende tilstande i Danmark.
Vi følger Mae Halland, hun bliver ansat i firmaet The Circle, et verdensomspændende internetselskab. Firmaet ledes af 3 visemænd. Der er opsat overvågningsudstyr overalt i landet.
I firmaet, der nærmest er et glashus, findes alle faciliteter, bibliotek, fitnesscenter, kantiner med alle kostarter,læge, sygeplejerske, sundhedsforsikring og kollegieværelserog fælleslandskaber.
Man skal være på døgnet rundt.
Mae starter i kunderådgivningen hvor hun behandler henvendelser. Hele tiden bliver hun bedømt på sine handlinger og det går ud på at ligge højest på scoringslisten. Hun har et hav af skærme omkring sig og er hele tiden opdateret. På en armring kan hun tjekke sit helbred og sine basalværdier.
Efter arbejdstid mødes alle i forskellig afdelinger og udveksler ideer og oplevelser. Ingen behøver at gå hjem, man skal ikke foretage sig noget udenom firmaet, alle skal dele alt.
Det er nærmest kriminelt at foretage sig noget på egen hånd. Mae tager en tur i en kajak, men får store bebrejdelser, skulle have delt det med andre kajakelskere i firmaet.
Maes far har en kronisk sygdom og problemer med sin sygeforsikring, en stor fejl at Mae ikke har fortalt det da hun blev ansat, der kunne være andre med lignende problemer som hun skulle dele det med. Forældrene optages dog hurtigt i firmaets sygeforsikring og alt bliver godt, tror de da. De bliver nu døgnovervåget og alle deres gøremål bringes ud på nettet, selv deres sexliv. Forældrene må flygte fra deres hus.  Mae har en tidligere kreativ kæreste, han opfinder en særlig lysekrone af dyregevirer. Mae lægger det hele på nettet, meget imod kærestens ønske og viden. Han drives i døden. Internettet kan mange ting!
Mae bliver så populær i firmaet at hun vælges til at være transparent, hun kan ses af alle døgnet rundt hvor hun går med et åbent kamera. Ingen skal gå glip af noget eller finde på egne gøremål.
Firmaet har millioner af kunder og Mae får den ide at præsidentvalget også kan foregå via The Circle, så kan man sikre at alle får stemt. Måske også rådgive de svage om afstemningen.
Alt kan ske og alt kan klares i dette univers, men det kan også gå galt.

Det er en 460 siders tætskrevet roman.
Jeg er ikke til tykke bøger eller meget moderne teknologi.
Jeg har dog måttet  overgive mig, det er spændende læsning og så er der både humor og ironi i massevis.
Tilhængere vil måske følte sig ramte.  Læs denne bog, den er udnævnt til International bestseller.

Hanne Pedersen.

blodKATRINE ENGBERG: BLODMÅNE. 365 Sider. Kr.
Katrine Engberg tog læserne og anmelderne med storm da hun debuterede med Krokodillevogteren. Derfor er der naturligvis store forventninger til hendes opus 2. og lad os afsløre med det samme, at man roligt begive sig til bogladen og erhverve sig Blodmåne. Handlingen i den foregår mode/designer kredse. Men hele historien sættes i gang i et iskold vinter i København. Her findes en mand  død i en snedrive i Ørstedsparken. Politiet heller først til tanken, at ofret er en hjemløs, der er frosset ihjel. Men det konstateres at offerets halvt opløste mund, at der er tale om et yderst grusomt mord. Det bliver hovedpersonen fra debut´en politiassistent Jeppe Kørner der skal stå for efterforskningen. Han er netop kommet hjem fra en lang rejse i Kina med fornyet livsmod i bagagen. Men den glade feriestemning fordamper hurtigt, da sagen udvikler sig, ikke mindst da  Jeppe bliver personligt involveret. For tingene er ikke altid, som de ser ud. Det ved Esther de Laurenti, pensionist og snushane, bedre end nogen anden. Hun går nemlig i gang med sine egne undersøgelser og går i bedene på politiassistenterne Jeppe Kørner og Anette Werner. Flere grusomme mord får sagen til at udvikle sig med rivende hast og til sidst er det hele ved at få farlige konsekvenser for politifolkene.
Blodmåne får kort og godt de varmeste anbefalinger.
Finn Hansen.

arabCHRISTIAN FROST: ARABEREN DER VAR HVID SOM SNE. 683 Sider. Kr. 299,95 Nu kan vi ånde lettet op. For gudskelov gik Christian Frost´s spådom ikke i opfyldelse. Hans 2. opus Araberen Der Var Hvid Som Sne begynder nemlig med teksten at: Søndag den 5. juli 2015 rammer et terrorangreb Københavns lufthavn. Det sker ved at bevæbnede mænd angriber den fyldte afgangshal på årets første store ferierejsedag og når at dræbe hundredvis af uskyldige mennesker, inden de forsvinder sporløst. Angrebet bliver starten til et politisk kaos, for der er netop udskrevet folketingsvalg blot få uger forinden attentatet. Det giver derfor vind i sejlene for det fremmedfjendtlige parti Nyt Danmark som pludselig stormer frem i meningsmålingerne. Det bringer hovedpersonerne fra Gud Er Bare Hund Stavet Bagfra, Erik Otto Falster og hans makker Lars Hede fra Drabsafdelingen til at lede efterforskningen, og står snart står de med en sag, hvor intet er, som detser ud til. Sporene forgrener sig vidt og bredt i forskellige retninger: fra nazisternes kunsttyverier under Anden Verdenskrig, over til en mystisk kvindelig seriemorder med arabisk baggrund fra Berlin, til den svenske efterretningstjeneste og langt ind i regeringskontorerne på Christiansborg  Da debut ´en ”Gud Er Bare Hund Stavet Bagfra” blev det spået ”debutanten Christian Frost, som uden tvivl bliver en af Danmarks næste store krimiforfattere”. Der er kun at skrive det er disse 683 sider et klart bevis på. Og så kan læserne jo glæde sig over at der planlagt hele ti bind i serien.

Finn Hansen

dominoCARIN GERHARDSEN: DOMINO, oversat af efter FALLERI, FALLERA, FALLERALA. 429 Sider. Kr. 299,95

Med det 8. bind Domino har Carin Gerhardsen sat punktum for sin ”Hammarby-Serie”.

Vi møder Kriminalkommissær Conny Sjöberg sidder på bagsædet i en civil politibil og spekulererer , at der noget dyrebart er ved at gå i stykker inden i ham. De bestialske mord og ulykkelige sager fortsætter og forsætter med at lande på Hammarby-politiets skrivebord. Mere og mere tærrer det og tager modet fra både kriminalkommissæren og hans kollegaer. Samtidig blæser kolde og menneskefjendske vinde hen over Sverige, det får Sjöberg til at tvivle på, at han virkelig kan gøre en forskel. Desuden fungerer hans team helt åbentlyst ikke, kollegaerne er irritable og bider af hinanden. De er ved at gå i opløsning

Derfor føles næsten som en lettelse, da Sjöberg træder ud af bilen og ser et af de mest modbydelige gerningssteder, han nogensinde i sin karriere har stået overfor. En midaldrende kvinde og en lille dreng er blevet brutalt slået ned med en hammer midt på åben gade i det centrale Stockholm. Og det er kun begyndelsen på enden. Sagen udvikler sig nemlig med rivende hast

"Domino" er afsluttende bind i Carin Gerhardsens fantastiske serie. Denne tankevækkende krimi for "Domino" handler om menneskeskæbner og pludselig mørke. Om dem, der giver og dem, der tager.

Finn Hansen.

tykKARIN GERHARDSEN: TYKKERE END VAND. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter TJOCKARE ÄN VATTEN. 2014. 392 Sider. Kr. 299,95
Vinteren er ved at slippe sit tag i Stockholm, der er forår i luften. Og uro. En mærkelig mordepedemi er i gang. For en bølge af dræbte og mishandlede katte skyller ind over forstæderne syd for Stockholm. For 7. gang må kriminalinspektør Conny Sjöberg i arbejdstøjet for pludselig er det også mord på personer der begynder. Han aner ikke, hvad han skal stille op med de døde katte, og det er kun begyndelsen på en spiral af uforklarlige og uhyggelige hændelser. Da bliver for alvor mere gang i sagen da den anerkendte psykolog Gisela Bohn kort efter findes druknet i sit eget badekar. Det er hendes barnebarn der gør der gør den grufulde opdagelse.
Det nye dødsfald giver for alvor Sjöberg og hans team noget at tænke på. Problemet er, at det eneste umiddelbare spor mellem hændelserne er vand og død. Efterhånden går det op for efterforskerne at de mystiske hændelser har rødder tilbage i tiden og som også har berøring til personer i hans eget team!
Selvom Tykkere end vand er en foruroligende kriminalroman, må undertegnede indrømme at den er lidt rodet ind imellem og lidt for lang i detaljerne. Men er dog stadig læseværdig.
Finn Hansen. 

 

iskold CARIN GERHARDSEN: HENDES ISKOLDE ØJNE. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter HENNES ISKALLA ÖGON. 2013. 376 Sider. Kr.  ?
Hendes Iskolde Øjne – Er det sjette bind i Carin Gerhardsens ”Hammarby-Serie”. Det er et vinteruvejr der trækker ind over Hammarby fredag aften som udvikler sig katastrofalt for en række personer. Sneen forhindrer dog ikke stockholmerne i at gå ud i mørket, hjem fra arbejde men også ud i byens natteliv hvor mange farer luer. Det resulterer i, at to kvinder ikke vender hjem igen. Det mærkelige er at de to kvinder levede tilsyneladende i velfungerende familier. Men også kun tilsyneladende, da kriminalkommissær Conny Sjöberg og hans politikollegaer fra Hammarby Politi begynder at kradse lidt dybere i overfladen, viser det sig ikke at være hele sandheden. Bag facaden har de to kvinder nemlig noget ubehageligt tilfælles. De har begge gode grunde til at slå sig selv ihjel.  
Hendes Iskolde Øjne - er som der skrives en fortælling om brutalitet. Om narcissisme, destruktivitet og hvordan ondsindede hensigter, forklædt som kærlighed, søger hen, hvor de mest sårbare mennesker bor.
Det er en fremragende psykologisk krimi som man ikke glemmer lige med det samme.
Finn Hansen.

deudFINN HALFDAN: DE USKYLDIGE DØDE. 403 sider. Kr.
Finn Halfdan Bragede igennem med Et Nødvendigt Offer. Den fik da også fortjent Det Kriminalakademis Debutantpris. Nu er min navnbror klar med 2´eren.
Da bogens hovedperson Maya Leander sætter sig ind i Nicholas Holms Ferrari og kører til Mølle i Sverige, ligner det den perfekte romantiske weekend. Men det står dog hurtigt klart, at det skulle hun absolut aldrig have gjort!
For bag den idylliske facade gemmer sig en uhyggelig og dyster virkelighed. Og alt vendes pludseligt på hovedet, da Nicholas kort efter bliver fundet død. Meget naturligt falder politiets mistanke på hende for at have slået  Nicholas ihjel. Maya og Nicholas var engang ansat i den samme nødhjælps-organisation hvor de kæmpede for at redde verden. Men hvad skete der med Nicholas sidenhen? Det har Maya ikke den fjerneste ide om. For gav han køb på idealerne og blev istedet kriminel?
Maya begynder at grave i sagen, men nogle dødsens farlige personer der forsøger at skræmme hende til at stoppe sin undersøgelser. Og selv politiet begynder at opfører sig bizart. Lige så opsatte efterforskerne er på at hænge hende op på mordet, lige så travlt har deres egen ledelse med at henlægge og få sagen gemt væk.
Det står snart klokkeklart for Maya, at de personer, der skaffede Nicholas af vejen, ikke har tænkt sig at lade Maya gå fri. De spiller deres eget beskidte spil, hvor nogle må dø, for at andre kan leve.
De Uskyldige Døde - er som der skrives ”En djævleblændt veldrejet krimi om at gå all in i en højere sags tjeneste”. Det er også en fortælling om idealismens dyster bagside.
Plottet er speget men virker realistisk og miljøet er fremragende det samme er hele det store persongalleri. Finn Halfdan lever op til forventningerne herom hersker ingen tvivl.
Finn Hansen.

etnodFINN HALFDAN: ET NØDVENDIGT OFFER. 409 Sider. Kr. 249,95
Man får hurtigt fornemmelsen af at Finn Halfdan har været journalist og har været tilknyttet  som kriminalstofreporter på DR1 og TV3. Han tager udgangspunkt i følgende episode:
”En sen aften for lidt over to år siden, dernede på den anden side af broen, på Christmas Møllers Plads, skete der noget, som betød, at han nu blev overvåget. Af Politiets Efterretningstjeneste. Det kunne næppe være andre. Men hvorfor? Han havde blot skrevet et par artikler, der var nyhedsmæssigt relevante, men ikke specielt sensationelle. Hvorfor interesserede PET sig for det ?
Og det får bogens hovedperson,  journalisten Elliot Boye til at begynde at grave i en gammel sag. Hvor dansk politi anholdte to flyttemænd i den tro, at de var terrorister. Hans nysgerrighed bevirker at han til sin store forbløffelse opdager han, at han bliver overvåget døgnet rundt. Elliot, hvis egen tilværelse er endt i en blindgyde. Men stædigt beslutter han sig for at sætte sine egne modtræk ind, og snart bliver han indviklet i et livsfarligt spil, der gør ham til den jagede i jagten på sandheden. En jagt hvor modstanderne ikke skyer noget middel for at lukke kæften på ham. Men Elliot Boye nægter at stoppe, for sagen ripper også op i noget, der bristede dybt i ham for længe siden.   Et Nødvendigt Offer - er som der skrives:”En spændingsroman om sandhedens pris i en tid, hvor truslen om terror hænger over den frie verden. Historien har rod i virkelige begivenheder på dansk grund”. Min navnebror Finn med efternavnet Halfdan har skrevet en spændende, kompetent og tankevækkende det ligger helt fast.


Finn Hansen

torJANE HARPER: TØRKE. Oversat af efter THE DRY. 356 Sider. Kr. 249,95
Små byer og ikke mindst deres invånere kan gemme på store hemmeligheder. Hemmeligheder der kan blive katastrofale.
Handlingen sættes i gang med Luke Hadler retter et gevær mod sin kone og deres barn, til sidst mod sig selv. Og trykker aftrækkeren. Tilsyneladende endnu en tragisk hændelse på grund af den største tørke i mands minde. Indbyggerne i den lille australske by Kiewarra står nemlig hver dag over for valg, der kan medføre liv eller død. Og hvad der kan ske, hvis en af dem en dag bukker under for presset.
Da bogens hovedperson politibetjenten Aaron Falk, modvilligt, vender tilbage til barndomsbyen for at deltage i sin tidligere bedste ven, Luke Hadlers begravelse, bliver han tvunget til at se de mennesker i øjnene, han for år tilbage ikke kunne vente med at vende ryggen til. Men han får brug for alle sine evner som politibetjent. Ikke mindst da han begynder at undersøge omstændighederne nærmere omkring familien Hadlers død. For sagen viser sig at blive mere og mere mystisk. Aaron begynder at tvivle på, om der virkelgt var tale om et selvmord.
Men det er ikke ufarligt da Aaron grave dybere i det påståede selvmord, den ripper også op i en gammel sag. En sag der går tilbage til Arons teenagertid i byen. Aaron og Luke delte en hemmelighed dengang. En hemmelighed, som Aaron troede, var begravet for længst, men som nu bliver vækket til live igen.
Tørke – Er en fremragende spændingsroman skrevet af Jane Harper som er australier. Især hendes unikke beskrivelse af tørkens konsekvenser sidder lige i skabet. Det samme er hendes plot. Tørke – er et must for alle læser der hungrer efter spænding og kvalitet.
Filmrettighederne er solgt til Reese Witherspoon.
Finn Hansen.

etbjergSTEFFEN JACOBSEN: ET BJERG AF LØGNE. 386 Sider. Kr. 199,- Historien tager sit udgangspunkt på en feltstation i Vestgrønland. Her har Peter Holm - chefgeolog i Nobel Oil - netop analyseret de sidste prøveboringer til det, der ser ud til at kunne blive verdenshistoriens største olieeventyr. Alle er begejstrede uden undtagelse - den danske regering, det grønlandske hjemmestyre og ikke mindst den kinesiske udviklingsbank, som er med til at finansiere projektet ikke et øje er tørt. Men kort efter hjemkomsten til København og et efter et møde i Nobel Oil findes Peter Holm brutalt dræbt. I starten tyder alt på, at det er en rabiat miljøorganisation står bag. Gerningsmanden er forlængst over alle bjerge. Værre er det dog, at en usb-nøgle med de seneste og dybt fortrolige analyser er også forsvundet. Mens vicepolitiinspektør Lene Jensen efterforsker drabssagen, hyrer Nobel Oil Michael Sander - eksklusiv privatdetektiv - til at finde usb-nøglen. De to enspændere er gamle bekendte og kommer snart til at gå i vejen for hinanden i en sag, hvor det hurtigt står klart, at der er enorme økonomiske og ikke mindst politiske interesser er på spil, ogf når de er på banen plejer det som regel at gå ad helvede til. Bedre er det ikke at ingen fortæller dem hele sandheden, og at de kloge narrer de mindre kloge. Det er et forrygende drama som Steffen Jacobsen disker op med. Der er et medrivende plot, person og miljø er upåklageligt, så hvad kan man forlange mere, Det er helt klart hans hidtil bedste thriller til dato.

Finn Hansen.

 

 STEFFEN JACOBSEN: GENGÆLDELSEN. I "Gengældelsen" har en terrorhandling har fundet sted i Tivoli og mere end tusind mennesker er blevet ofrer for den selvmordsbomber, som valgte at udløse en sprængladning under en af Tivolis mest populære forlystelser. Lene Jensen og Michael Sanders går igen sammen om at løse et mysterie uden lige. Et mysterie som syv måneder senere endnu ikke er blevet løst og et mysterie som er blevet en gerning, som ingen vil tage ansvar for. "Gengældelsen" lægger hårdt ud og der er ingen tvivl om, at Steffen Jacobsen har formået at skrive endnu en krimi, hvor kapitlerne nærmest vender sig selv. 
Bogen lægger hårdt ud, med beskrivelsen af en terrorhandling lige midt i Tivoli. En handling som slår mere end tusind mennesker ihjel. Så er stilen lissom lagt og tempoet også for den sags skyld. Det er en bog med fart på og den er vanvittigt spændende fra start til slut. En af den slags bøger jeg ikke kan vente med at læse liiiige et kapitel mere i, men som jeg samtidig ønsker ikke får en ende foreløbig. En af den slags bøger hvor siderne mere eller mindre vender sig selv. Endnu engang er vi i selskab med Lene Jensen og Michael Sanders. Sidstnævnte har jeg nok et mindre crush på, så det er skønt selskab ;) Steffen Jacobsen har formået at skabe et par stærke hovedpersoner, hvilket jeg synes er vigtigt for at skabe en troværdig og medrivende historie. Hovedtemaet i Gengældelsen er terror. Terror imod Danmark. Det er beskrevet så livagtigt, at jeg indimellem var nødt til lige at standse læsningen og lade tankerne få frit løb – hvad nu hvis… kan det virkelig lade sig gøre? Ville det være så nemt? Er terroristerne så langt fremme i deres udvikling af terrorvåben? Det er skræmmende og samtidig ret vedkommende for det der sker omkring os lige nu, med Danmark der deltager i antiterroraktioner osv. Jeg kunne ikke undgå at blive en lille smule bange. Ja, det er bare en bog, men hvor nær virkeligheden er det egentlig? Gengældelsen er en krimi, med et enormt højt tempo. Hvis du har læst Trofæ og kunne li den, så må du ikke snyde dig selv for Gengældelsen. For mig var den ikke til at slippe igen og det er en af den slags bøger der lige skal bundfælde sig når den er slut. Steffen Jacobsen skriver ganske enkelt forrygende og i et flydende sprog, med masser af tør humor på den fedemåde

Finn Hansen.

wernANNA JANSSON: FØRST NÅR GIVEREN ER DØD. Oversat af efter FÖRST NÄR GIVAREN ÄR DÖD. 334 Sider. Kr. 199.95
Endelig går vores skjulte ønsker om hvorfor ikke et forlag igen tager Anna Janssons forfatterskab med hovedpersonen Maria Wern op igen. Nu sker det endelig. Det er også på tide for efterhånden har vi stiftet med de fleste kendte svenske forfattere. Der for er det rart at Maria Wern igen træder ind på krimiscenen igen. Selvom serien har været vist på TV er det altid bedre at læse bogen
Handlingen starter i foråret hvor alt folder sin grønne pragt og vælde ude ved det gamle Cistercienserklosters ruiner og Kongsgården. Det er lige i dagene op til middelalderugen i Visby.
Politiet bliver kaldt ud til en mordbrand ved Roma Kirke. Ofret er den ældrer kvinde, Frida Norrby, er omkommet. Den sidste der har set  hende i live er fridas hjemmehjælper, Ingrid Bogren. Inden Frida Norrby forsvandt,  havde hun været forsvundet i et døgn. De mange spor leder Maria Wern og hendes kollegaer til et pragtfuld sommerhusområde, hvor alle kender alle og historierne er mange og vidt forskellige. Et af de primære spørgsmål var om Frida Norrby på sporet af noget, der har med de gamle kort i hendes afdøde mands bankboks at gøre, eller var den gamle dame bare ved at miste forstanden. Det bliver op til Maria Wern at opklare den sag. Og naturligvis opklarer hun og hendes kolleger tilsidst sagen. Atter en historie med et spændende plot. I det velkendte miljø. Anbefales varmt og vi seer frem til et af de næste bind der ligger og venter. Der ligger
Finn Hansen.

 

 enmMARI JUNGSTEDT & RUBEN ELIASSEN: MØRKERE HIMMEL. Oversat af Kamilla Jørgensen efter EN MÖRKARE. 2016. 312 Sider. Kr.
Mari Jungstedt har haft fuld fart på siden vi hyggede os med uhyggen i Den Sidste Akt. Siden er hun blevet kæreste sammen med den norske forfatter Ruben Eliassen og sammen har Mari & Ruben fået udgivet første bind: En Mørkere Himmel i en ny serie med titlen ”Gran Canaria Serien”. Og endelig til sidst har de slået sig ned på Gran Canaria. Den nye serie lægger godt fra land. Den starter ved
daggry en stille morgen her lægger en lille fiskerbåd til ved fiskerlejet i Arguineguín på det sydlige Gran Canaria. En af fiskerne på båden får øje på en død nøgen kvinde ved Den norske sømandskirke.
Kvinden er sandsynligvis skandinavisk og lyshåret. Men der er noget ved måden, hun ligger på, det næsten hendes død arrangeret til at ligne et kunstværk. En af den nye series hovedpersoner er den svenske journalist Sara, der arbejder på den skandinaviske avis på øen. Den anden centrumsfigur er Kristian Wede, som er ansat ved det svensk-norske konsulat i Las Palmas. De to får nys om sagen og begynder at gå det lokale kanariske politi i bedene. Det er kompliceret. Journalisten og den tidligere politibetjent har hver deres gode grund til at have forladt køligere breddegrader til fordel for en spansk ø. Og det bliver ikke mindre kompliceret, da drabssagen udvikler sig med rivende fart. Flere ”kunstmord” sker! Forfatterparret er ferm til at lade mistankerne falde på de forskellige personer for tilsidst at præsenterer en realistisk og logisk gerningsmand.  
På Krimi-Cirklen er vi helt sikker på at ”Gran Canaria Serien” garanteret bliver ligeså populær som Mari Jungstedts ”Gotland” Serie. En Mørkere Himmel lover ihverfald godt for fremtiden. De Kanariske Øer er nemlig et fremragende og som miljø godt valgt. Ferieparadiset med endeløse skønne strande, bagende sol, turistfælder og blinkende neon, de frodige bjerge og perlerækker af små hyggelige landsbyer med løfter om sjælefred og helse. Men bag idyllen gemmer sig en mørkere side af ø-livet, som Sara og Kristian ikke havde forudset.
Finn Hansen.

denduMARI JUNGSTEDT:DEN DU ELSKER. Oversat Kamilla Jørgensen efter DEN MAN ALSKAR. 2014. 331 Sider. Kr 299,95
Efterhånden er det 12. gang at Mari Jungstedt lader fortidens synder udvikle sig til en dramatisk nutidig mordsag.
Den starter en morgenstund hvor den blege aprilsol stiger op over stenbruddet i Bunge på det nordlige Gotland. Men morgens idyl bliver hurtigt spoleret, da liget af ejendomsmægleren Sanna Widding bliver fundet. Kun få kilometer derfra ligger en smuk, gammel herregård, som hun skulle til at sælge. Men salget af den unikke ejendommen viser sig at vække stærke følelser og gamle, dybe uhyggelige hemmeligheder til live i familien. Ved ofret afsløres et skjult kærlighedsdigt. På en kirkegård med udsigt over havet findes to hemmeligheder mere der har betydning. Det er to forlovelsesringe og en boltpistol.
Sagen som hurtigt udvikler sig, lander i favnen på politiinspektør Anders Knutas der er tilbage efter sin sygemelding. Men Anders og kollegaen Karin Jacobsson indser hurtigt, at det bliver svært at løse mordsagen, før det er for sent.
Jungstedt leverer som sædvanlig en pageturner om fortidens synder og nutidens hævn.
Der ligger Det Andra Abnsiktet og venter på oversættelse i 2018.
Finn Hansen.

DugaarMARI JUNGSTEDT: DU GÅR IKKE ALENE. Oversat af Kamilla Jørgensen efter DU GÅR INTET ENSAM. 2013. 241 Sider. Kr.  
En varm sensommermorgen på Gotland i september. Sker en hændelse som sætter øen i choktilstand. Der forsvinder nemlig toårige Andrea Eliasson fra en skønhedssalon i Visby. Andrea var med mor på arbejde og ellers under opsyn. Ingen af de forbipasserende personer i den lille brostensbelagte gade langs Visbys ringmur har ikke set skyggen af barnet.
Der går for alvor panik da politiet to uger senere finder liget af en kvinde skjult i sivene i et sumpområdet ved Lojsta søerne. Et smukt, afsidesliggende naturområde med meget dybe søer.
Karin Jacobsson står i spidsen for efterforskningen. Hun får dog delvis hjælp af Anders Knutas, men kun delvist. For Knutas er sygemeldt og arbejder kun på halv tid. De to politifolk kæmper både med kærligheden og mod tiden for at finde Andrea og drabsmanden. For et eller andet sted i det stadigt tiltagende efterårsmørke, gemmer en kynisk morder sig. Og ikke nok med det, er der også en person stjæler børn. Men er det en og samme person?
Du går ikke alene er Mari Jungstedts 11. kriminalroman i serien om Anders Knutas og kollegaen Karin Jacobsson fra Visby Politi.
Jungstedt leverer endnu en gang et godt plot og spænding og hun lægger op til at man som læser ikke kan vente på tolveren der har titlen: Den Man Älskär.
Finn Hansen.

 

 densidsteaktMARI JUNGSTEDT: DEN SIDSTE AKT. Oversat af efter DEN SISTA AKTEN. 288 Sider. kr. 299,95.
Den Sidste Akt - er Mari Jungstedt 10. Gotland kriminalroman.
Handlingen er: At opstandelsen er enorm, da man finder liget af Erika Malm, som foruden en kendis også er en omstridt debatredaktør på en af Sveriges største aviser. Liget findes på et hotelværelse i Visby, og mordet finder sted midt under Gotlands store, politiske folkefest: Almedalsugen.  Efterforskningens forskellige spor peger i flere forskellige retninger – fra bl.a. et nynazistisk hadebrev, til et mystisk besøg på Romateatret, hvor repertoiret står på Shakespeare, til en hemmelig elsker.
De ansvarlige for efterforskningen er atter politiinspektør Anders Knutas og hans kollega Karin Jacobsson. De skal ikke blot koncentrere sig om opklaringen af mordsagen – men også finde udaf hvordan de håndterer den kærligheden, der spirer imellem dem?
Traditionen tro, er journalisten Johan Berg lige i hælene på politiets efterforskning. Men efter hans familie er ramt af en ubegribelig tragedie, har han problemer med at få hverdagen til at hænge sammen.
Som de fleste af Mari Jungstedts bøger drejer historien om magtesløshed, begær og passion. Den Sidste Akt som har både en spændende og medrivende handling  giver forfatteren atter til sidst hele intrigen en uventet drejning.
Noget tyder på vi for eftertiden får to bøger fra Mari Jungstedt. Den ene af hende selv den anden serie sammen med den norske forfatter Ruben Eliassen. Bind 1 har titlen En Mörkare Himmel. Den udkommer januar 2016 i Danmark på Art People.


Finn Hansen.

vandMONS KALLENTOFT: VANDENGLE. Oversat af Lilian Kingo efter VATTENÄNGLAR . 2011. 413 Sider Kr.
Det er ikke noget rart syn som Malin Fors en efterårsmorgen kaldes ud til. Gerningsstedet er en villa i et af Linköpings mondæne velhaverkvarterer. Ofrene er et ægtepar der er blevet myrdet og ligger nøgne og isblå i husets Jacuzzi. Men hvad værre er at, parrets femårige datter er sporløst forsvundet. Så spørgsmålet som politiet hurtigst muligt skal finde ud af er om den lille pige også er myrdet, kidnappet, eller kan politifolkene håbe på at hun har haft held med at flygte fra mordstedet? Det er op til Malin Fors og Linköping Politi at finde ud af hvad det hele går ud på.
Med septembervinden i ryggen og i den vanlige vedholdende regnvejr indleder politiet en intensiv eftersøgning. Men de må snar konstaterer at opklaringen slet ikke er så ligetil. For bag villakvaterets pæne facader og den gode vilje lurer råddenskaben, og den tærer på Malin Fors. Trangen til igen at søge tilflugt i flasken bliver større og større som sagen skrider frem. Det hele viser sig til sidst at det er en sag, hvor grænserne mellem det gode og det onde udviskes, og et barns liv står på spil.
Det er et godt og overraskende plot som Kallentoft har konstruereet. Det er svært at gennemskue. Det er samtidig en tankevækkende kriminalroman. Kort sagt er Vandengle endnu et pletskud – det 6. fra forfatteren.
Finn Hansen.


MONS KALLENTOFT: DEN FEMTE ÅRSTID. Oversat af Lilian Kingo efter DEN FEMTE ÅRSTIDEN. 2011. 466 Sider. Kr. ? svenske Mons Kallentoft har for alvor fået et rigtigt godt tag i de danske krimilæsere og det er helt fortjent. Nu udkommer han samtidig på to forskellige forlag. Det er Artpeople der har forfatterens ”Årtids-krimier” efter Gyldendal havde udgivet de tre første har Artpeople udgivet nummer fire og nu det aktuelle femte bind. Serien der har Linköping kriminalkommissæren Malin Fors som hovedperson Den femte Årstid – begynder i maj måned som viser sig fra sin mest omskiftelige side. Vinterens kulde forsøger stadig og stædigt at kvæle Linköpings spirende forårsvarme, da en børnefamilie trodser vejret og tager på skovtur. Det bliver en tur som familien sent glemmer da skovens mosbund finder liget af en ung kvinde. Ofret er skræmmende velbevaret og mishandlet til uigenkendelighed.   Pigeliget i skoven leder med det samme kriminalkommissær Malin Fors' tanker tilbage til en anden henlagt sag om en anden ung kvinde. En sag der har rddet Main som en mare i årevis. Der var Maria Murvall blev fundet i den selvsamme skov for flere år tilbage, voldtaget og brutalt mishandlet. Hun overlevede, men er kun i sin egen lukkede verden. Hun sidder indespærret på en psykiatrisk afdeling på Vadstena Hospital og stirrer tavst ind i væggen. I forbindelsen med efterforskningen træffer Malin en psykolog fra Lund. Han har mere at fortælle. Han mener, at det ser nemlig ud til, at de unge kvinder er brikker i en mere omfattende forbrydelse. Men hvad er det, der er så forfærdeligt, at ord ikke kan beskrive det? Netop det er den nu tørlagte, forelskede Malin Fors fast besluttet på at finde frem til, lige meget hvorhen det kan føre hende.  Den Femte Årstid- som skrevet også er femte fritstående bind i den spændende beretning i den anmelderroste og populære serie om kriminalkommissær Malin Fors. Holder akkurat lige som de foregående bind spændingsniveauet på et højt stade. Fortællingen, plot, miljø og personerne er knivskarpe så hvad kan man forlage mere? Ja, det skulle da lige være bind 6.

Finn Hansen.

 

komHANS KOPPEL: KOM TAG MIN HÅND. Oversat af Kamilla Jørgensen efter KOM SKAL VI TYCKA OM VARANDRA. 314 Sider. Kr. 199,-
Hans Koppel er på trods af sit dansk klingende navn svensker. Han hedder Petter  Lidbeck opg er en sveriges største skønlitterære forfattere. Men 2011 debuterede han i den psykologiske thriller genre med Kom Aldrig Mere Tilbage. Nu udkommer hans 2. forsøg i genren. Den udkom i Sverige 2013 og i Danmark i 2015.
Hovedpersonen er Anna. Hun bor med sin mand Magnus og deres 10 årige datter Hedda i en forstad til Helsingborg. Anna arbejder på et Familiejournalen  og har altid været tro mod det liv hun fører. Indtil den dag hun er på konference med sine to kvindelige kollegaer og veninder og bliver kraftigt kurtiseret af en good looking yngre mand, Erik.
De to veninder har, i modsætning til Anna, været om sig på trods af, at de også er lykkeligt gift, men netop den aften falder Anna for fristelsen. Den femten år yngre mand, Eric, charmerer trusserne af hende, og de to ender med at have sex. Den bedste gang sex Anna har haft i årevis! Men trods begær og beruselse vågner Anna op med store samvittighedskvaler. Efterfølgende opsøger hun Eric for at gøre det endeligt forbi med ham, og ender i stedet atter i hans seng.
Men der er noget med Eric. Noget, som nager Anna, ud over den dårlige samvittighed. For er han den, han giver sig ud for at være?
Han har ikke til hensigt at opgive Anne og hans handlinger bliver grovere og grovere. Han stalker hende både på arbejdet, privat på mobil og e-mail.
Pludselig er både politi og fra en uventet kant sker der en handling som bliver katastrofal.
Kom Aldrig Mere Tilbage – Var fremragende, denne er endnu bedre, hvilket siger ikke så lidt. Hans Koppel har skrevet en nervepirrende page turner læseren ikke glemmer lige med det samme.

Finn Hansen.

lackCAMILLA LÄCKBERG: HEKSEN. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter HÄXAN. 2017. 670 sider. Kr. 299,95
Camilla Läckberg har ikke ligget på den lade side, siden hun i 2015 fik udgivet Løvetæmmeren. Nej, tværtom. Heksen er nemlig et digert værk på 670 sider!
Denne gang bruger hun som vanligt begivenheder i fortiden og nutiden men også i fremtiden.
Den nye historie gentager sig på uhyggelige og grummeste vis i det ellers så idyliske Fjällbacka. Årsagen er, at den fireårige Linnea forsvinder sporløst lige uden for byen. Forsvindingen vækker også tragiske minder til live. For for lige nøjagtigt tredive år tidligere forsvandt en lille pige fra præcis det samme sted.
Atter må Patrik Hedstrøm og kollegerne fra Tanumshede politistation ifører sig arbejdstøjet igen. Samtidig får de sædvanlig hjælp fra hans nysgerige kriminalforfatterkone Erica Falk på sidelinien.
Alle invånere i Fjällbacka engagerer sig i eftersøgningen, men da Linnea bliver fundet, brutalt myrdet, breder angsten sig hastigt som en løbeild i byens gader. For spørgsmålet er, kan der være flere små piger i farezonen? Og ikke mindst er der en forbindelse mellem de to uhyggelige tilfælde?
Efterforskningen i "Heksen" river godt og grundigt op i gamle sår, og mens tiden går, viser indbyggernes stigende uro sig at få fatale følger.
Det er den 10. og ikke mindre nervepirrende kriminalroman i Camilla Läckbergs populære serie om byen Fjällbacka, forfatteren Erica og politimanden Patrik. Den får de varmeste anbefalinger for det Läckberg i topform. Kort sagt en pageturner af fornem kvalitet.
Finn Hansen.

 

loveCAMILLA LÄCKBERG: LØVETÆMMEREN. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter LEJONTÆMMAREN. Sider. Kr. 299,95
Løvetæmmeren er Camilla Läckbergs 9. kriminalroman med kriminalforfatteren Erica Falk og hendes husbond Patrik Hedström. Og traditionen tro er nogle anmelderne fremme med øksen og hagler historien ned. Det vil undertegnede blæse på for läckberg leverer igen et medrivende drama.
”Løvetæmmeren” tager sin begyndelse i vinterens koldeste måned. Frosten rusker i Fjällbacka, og gaderne er så glatte og tilsneede, at en billist slet ikke når at reagere, da en ung og nøgen pige pludselig træder foran ham.  Det viser sig at pigen, har været sporløst forsvundet i fire måneder. Det bliver en af Patrik Hedströms værste sager til dato ikke mindst da man ved grundigere undersøgelser finder ud af, at hun på voldsom vis er blevet mishandlet. Det står hurtigt  klart for Patrik og hans kolleger, at der meget muligt kan være flere ofre. Sagen trækker naturligvis tråde til Erica Falcks samtidige efterforskning i en gammel sag om en kvindes mord på sin mand. Begge efterforskninger bliver igen et kapløb mod tiden, for at forhindre flere mord. For seriemorderen er nemlig ikke færdig endnu med sine blodige gerninger.
”Løvetæmmeren” er en grufuld, vanvittigt og spændende krimi af Camilla Läckberg. Svenskeren kan stadig det med at få læseren helt ud på kanten af stolen medens hun opruller sin medrivende historie som vanen tro veksler fra fortid til nutid.
God fornøjelse  i selskab med Erica, Patrik og Läckberg.


Finn Hansen. 

 SØREN LASSEN: DEN BLÅ GRÆSHOPPE. 413 Sider. Kr. Søren Lassen som debuterede med den af Det Danske Kriminalakademis belønnede spændingsroman En Anden Tid. Den og forfatteren fik for Årets Bedste Debutantpris. Søren Kragh-Jacobsen tog den til sig med det samme og filmatiserede den med titlen Det Som Ingen Ved. Nu udgiver Søren Lassen sin andet opus Den Blå Græshoppe. Handlingen tager sin begyndelse med Mordet I Dallas. Fredagen den 22. november 1963 hvor Præsident John F. Kennedy er blevet skudt, og alle avisredaktioner er på den anden ende. Ikke mindst hos chefredaktør Holberg. Oven i den verdensomspændende tragedie bliver tre københavnske prosti-tuerede myrdet, og Holberg sætter sin bedste kriminalreporter på sagen. Men da en hemmelig kilde - en diplomat fra den sovjetiske ambassade - presser ham til at rette sin interesse mod de dræbte kvinder, mærker den gode Holberg jorden brænde under sig. For et er, at han i mange år har haft en alt for tæt kontakt til den anden side af jerntæppet. Men derudover har russeren på ambasaden kendskab til en hændelse i Holbergs fortid - en død prostitueret under besættelsen - som helst skulle forblive i glemmebogen. Den Blå Græshoppe er en historie der giver et neget realistisk indblik i hvad der kan ske i tiden med den kolde krig, hvor mange indgik uhellige alliancer uden at gøre sig klart, hvad det indebar af farlige og skæbnesvangre konsekvenserne. Det beretter Søren Lassen på en særdeles spændende og med et fremragende eksempel herpå.

 Finn Hansen.

 

 HANS MORTENSEN: FJENDENS BEDSTE VEN. 262 Sider. Kr.Ligesom Søren Lassen ovenover tager den forhåndværende murer og nu journalist afsæt i Kolde Krigs tid. Bogens hovedperson journalisten Kasper Berg, har en broget fortid som glødende kommunist. Denne ideologi har han for længst lagt bag sig. Det tror han i hvert fald. For da han erfarer at ungdomsvennen Bjarne er fundet druknet i havnen i deres hjemby, får Kasper en stak breve udleve-ret, som kaster nyt lys over hans og vennens fælles historie.  Brevene er skrevet af en østtysk kvinde, de to mødte på en sommerlejr i det daværende DDR. Brevene efterlader Kasper med en lang række uafklarede spørgsmål: For blev hans ven hvervet som spion for østtyskerne, eller var han bare en stupid og nyttig idiot i et storpolitisk spil under den kolde krig? Og er hans død virkeligt et hændeligt uheld, eller er det overlagt mord som konsekvens af nogle handlinger, der skete dengang? Det viser sig hen ad historiens videre handling at svarene skal findes i nutiden og i cirkler, hvor man mindst ville vente at finde dem. Og for Kasper bliver jagten på sandheden ikke ufarlig. Fjendens Bedste Ven - er politisk spændingsroman der beretter på en realistisk og troværdig måde om et vigtigt kapitel i den kolde krigs periode, der udspillede sig tæt på nutiden og tæt på Danmark. Og bogen kan ikke være mere aktuel lige nu hvor en vis russer rasler med sablen.

Anbefales med lige så stor iver som Søren Lassens.

 Finn Hansen. 

 

krokidileMAURIZIO DE GIOVANNI: KROKODILEN. Oversat af Conni – Kay Jørgensen  efter IL METODO DEL COCODRILLO. 2013. 279 Sider. Kr.
Alle kender Montalbano kreeret af Andrea Camilleri og han er da også en populær skikkelse både på TV og i bøgerne. Hvis Du er en af dem skal Du ikke snyde Dig selv for denne forfatter De Giovanni og hans hovedperson kriminalassistent Giuseppe Lojacono. Lojacono er lige blevet overflyttet til udørken Napoli fra Sicilien på grund af anklager om samarbejde med mafiaen. Gudskelov giver den smukke Laura Piras, som er midlertidig statsadvokat, Lojacono en chance for at starte på en frisk på en ny mordsag. Det sker ved at tre unge mennesker med vidt forskellig baggrund bliver fundet dræbt med en og samme pistol.  Aviserne døber hurtig morderen for ”Krokodillen”. Han er en person  der observerer, venter og slår til. Og han kan agere, som han vil, i Napolis kaotiske og labyrintiske gader. Øgenavnet har han fået fordi der hvergang findes servietter med tårre på (krokodelletårrer).
På trods af de udmattende, interne magtkampe og anklager må Lojacono i gang med at efterforske den næsten usynlige sammenhæng mellen de tre drab. Snart står det klart, at han står overfor en mere koldblodig og farlig massemorder, end han havde forestillet sig. Og spørgsmålet er, om Lojacono kan nå at fange ham, før han slår til igen ..  Krokodillen, er italiensk bestseller, og en fremragende en af slagsen. Det er en mørk pageturner om mord og hævn skrevet af en af Italiens store kriminalromankultforfattere. En forfatter vi gerne vil høre mere til.


Finn Hansen.

neleNELE NEUHAUSE: DEN DER SÅR VIND. Oversat af Jacob Jonia efter WER WIND SÄT. 2011. 482 Sider. Kr. danske læsere blev præsenteret for Snehvide Skal Dø sidste år. Og den fik strålende anmelderser. Nu ligger det andet bind ipå boghandlernes diske og den er svær at overse for det er digert værk på 482 sider!
Det er atter  politibetjentene Pia Kirchhoff og Oliver Von Bodenstein der står for opklaingen. Det hele sættes i gang af en nattevagt i et vindmøllerelateret firma bliver fundet død. En gammel mand, hvis jordbesiddelser pludselig er mange penge værd, bliver kort efter skudt. Og politibetjentene Pia Kirchhoff og Oliver Von Bodenstein står snart med en kreds af mistænkte der alle har deres forskellige agendaer. Selv om alle tilsyneladende kæmper for en god sag eller er i familie med et af ofrene.
Den gamle mands børn er foreksempel blandet ind i økonomisk uføre, for vindmøllefirmaet er interesseret i grunden og anti-vindmølleaktivisterne griber gerne til vold for at nå deres mål. Det er et  drama om grøn energi, idealisme, familiedrama og ikke mindst om ærgerrighed? De mistænkte har hver deres motiv, og hurtigt må politifolkene erfare at intet er, som det ser ud eller giver sig ud for.
Den Der Sår Vind – hvor ordsproget fortsætter ”Høster Storm” og det er lige det der sker. Den anden udgivne bog på dansk er virkelig spændende og et kærkomment gensyn med krimiserien om politibetjentene Pia Kirchhoff og Oliver Von Bodenstein. Det er bare at fortsætte med udgivelsen af denne fremragende tyske forfatter. Der ligger godt et halvt dusin og venter.
Finn Hansen.

sneNELE NEUHAUS: SNEHVIDE SKAL DØ. Oversat af Jacob Jonia efter SCHNEEWITTCHEN MUSS STERBEN. 2010. 451 Sider. Kr.149,95
Nele Neuhaus hører i dag til blandt Tysklands bedste kriminalforfatter. Hun måtte dog selv udgive sin første bog før hun fik sit endelige gennembrud med Snehvide Skal Dø. Så gik det til gengæld også stærkt. Hendes bøger er nu solgt til over 20 lande og hun har præsteret at have fire titler på den tyske bestsellerliste samtidig.
Snehvide Skal Dø starter på en novemberdag hvor regnen står ned i stænger. Her bliver politibetjentene Pia Kirchhoff og Oliver Von Bodenstein kaldt ud til et mistænkeligt trafikuheld. En kvinde er tilsyneladende faldet ned fra en gangbro, og blevet påkørt af en bil og er kommet meget slemt til skade. Det der umiddelbart ligner en ulykke, viser det sig ikke at være det for et vidne fortæller, at det måske ikke var ved egen hjælp, hun faldt ud over broen.
Kvindens navn er Rita Cramer. Og den videre  eftersøgning på mordforsøget leder Pia og Oliver til den lille landsby Altenhain, hvor Rita Cramer tidligere boede. Her opdager politifolkene hurtigt at byen gemmer på flere mysterier. For Elleve år tidligere forsvandt to syttenårige piger sporløst, og personen, som blev dømt på indicier for forbrydelsen dengang er selvsamme Pia Cramers søn, Tobias. Og nu  er Tobias  netop blevet løsladt og vendt tilbage til barndomsbyen.  
Pia og Oliver mødes af en mur af tavshed i den landsbyen. Efterforskningen går istarten trægt, men da endnu en ung pige forsvinder, begynder det at ligne et desja vu af fortidens synder. Og hvem der står bag, har byens beboere deres helt klare mening om, og de er ej heller ikke bange for at tage sagen i egen hånd.
Nele Neuhaus er som skrevet et nyt navn i huset - altså forlagshuset People press og for Krimi-Cirklens seer vi gerne at der kommer flere af Neuhaus´es bøger. Forfatteren viser at hun er en dreven plotmager og kan leverer spænding af høj kvalitetr fra start til slut.
Finn Hansen.

varelseEDDIE THOMAS PETERSEN: VÆRELSE TIL LEJE. 292 Sider.  Kr
Det udvikler sig til en katastrofe da den midaldrende og ensomme bankfuldmægtig Lennart Bygholm Nielsen. Det sker ved at han beslutter at leje et værelse ud. Det resulterer i at han får vendt op og ned på sin ensformige hverdag.  For mødet med hans nye logerende, 24-årige Natasja fra Ukraine, bliver et indblik i et helt andet univers, han ikke før har kendt til.
Den nye hverdag får nemlig en brat ende, da kriminalpolitiet en dag ringer på døren. For Natasja er forsvundet sporløst. Man frygter, hun er død. Og hvem er mere oplagt til at stå bag end hendes midaldrende, mandlige udlejer?
Konfrontationen med ordensmagten får Lennart til sprælle i nettet. Men jo mere han spræller, jo værre udvikler sagen sig. For hvad er det, Lennart ikke kan huske? Og ikke mindst hvad er det, han skjuler fra sin nylige fugletur til Sverige? Og hvad var egentlig  det realistiske forhold mellem Lennart og hans lejer?
Det er et godt plot. Det virker realist og dialogen mellem politiet og den gode Lennart sidder lige i skabet. En spændende interessant og overrakende krimi. Anbefales varmt.
Finn Hansen..

 

langesorteTHERESE PHILIPSEN: LANGE SORTE NEGLE. 251 Sider. Kr. 249,-
Der er sket meget for Therese Philipsen. Nu er hun og hendes familie bosat sig i Amerika og Philipsen er nu debuteret i Guds Eget Land som kriminalforfatter. Her skriver hun under pseudonymet Willow Rose. Indtil videre har hun fået udgivet fire titler. Det er Beyond, Three, Four Better Lock Your Door, Eleven, Twelve Dig An Delwe og One Two His Coming For You. Hendes hovedperson hedder Rebekka Franck i alle fire bøger.
I Danmark er Therese Philips aktuel under eget navn med Lange Sorte Negle. I den er det igen forfatterens kendte hovedperson fra NEC Liv Moretti der er på banen samen med Per Roland Handlingen: Men det er den tidligere FBI agent Molly Crawford der sætter gang i sagerne da hun ringer på døren hos politikommissær Per Roland grunden er ikke for at besøge sin gammel ven, men fordi hun jager en amerikansk seriemorder. Manden har nemlig en bizar forkærlighed for meget unge piger med sortlakerede negle, og FBI har netop sporet ham til København i selskab med et nyt offer.
Sammen sætter Molly og Roland alt ind på at finde parret, inden han dræber den nye pige, men tiden er ved at løbe ud, og de mangler de rigtige spor at arbejde med. Først da der viser sig en forbindelse til en anden sag, som politiassistent Liv Moretti efterforsker i Nordsjælland, forstår de, at manden er i Danmark for at gøre et regnskab op. De skal netop til at forfølge det nye spor, da flere af de involverede personer findes brutalt knivdræbt, det bevirker at sagen tager en helt ny drejning.
Therese Philipsen kan stadig og gør det med bravour – nemlig levere en god omgang spænding med et godt plot og miljø. Så det er en stor fornøjelse atter en gang at være i selskab med Liv, Per og de andre og måske var det en god ide at lade danske læser stifte bekendtskab med Rebekka Frack. Titlerne lyder jo spændende.

Finn Hansen.

bagSOFIE SARENBRANT: BAG DIN RYG. Oversat af Camilla Jørgensen efter BAKOM DIN RYGG. 2017. 375 Sider. Kr.199,95.
Det er et rigtigt originalt psykologisk jalousidrama Sofie Sarenbrant blænder op for. Miljøet forgår i luksusfrisørsalonen de Luca. Den ejes af Stefano. Den røde tråd der går gennem dramaet er spørgsmålet? For hvad er du parat til at gøre, hvis du risikerer at miste alt?
Det der sætter det hele på spidsen er da Jenny får den nye kollega Angela, Alting ændres nemlig for nu har Stefano kun øje for den nye frisør Angela. Overvældet af jalousi beslutter Jenny sig for at finde ud af, hvem personen er der gemmer sig bag den nyankomnes tilsyneladende perfekte facade.
Samtidig med intrigerne tager fart bliver en af salonens kunder fundet myrdet, og der går ikke lang tid, før der sker endnu et dødsfald. Under den blankpolerede overflade starter et dødsensfarligt psykologisk spil. Et spil der truer med at ødelægge liv. Mistankerne vokser sig stærkere, men sandheden bliver først afsløret, da det er alt alt for sent. Det viser sig at være farligt når du afslører alle dine hemmeligheder til en person, der står bag dig med en skarp saks i hånden. Så for guds (og ikke mindst egen skyld), så vælg ikke den forkerte frisør.
Bag Din Ryg – er første bog i ny trilogi af den populære forfatter Sarenbrant i Emma Sköld-serien. Historien er både spændende og medrivende takket være måden som aktørerne og beretningen udvikler sig på i dette tragiske drama.
Finn Hansen.

tiggSOFIE SARENBRANT: TIGGEREN, Oversat af Kamilla Jørgensen efter TIGGAREN. 2016. 376 Sider. Kr. 299,95.
Tiggeren – tager handlingen op fra hvor Babysitteren sluttede. (Den sluttede som bekendt meget tragisk og uventet.
Handlingen: Den svenske hovedstad hjemsøges af en række mystiske og bestialske mord på rumænske tiggere. Men mere mystisk er det, at alle de politifolk, som interesserer sig og involverer sig i sagen, kommer af dage ved mærkelige ulykker.
Akkurat således som også kriminalinspektør Emma Sköld havde fået mistanke om. Hun var overbevist om, at der var noget helt galt med efterforskningen. Men nu har hendes far - den tidligere politimester Evert Sköld – besluttet sig for at gøre arbejdet færdigt.
Og Evert har gemt et es i ærmet, for i baggrunden har han i al hemmelighed en person, der sidder  og trækker i trådene. En person der længe har haft mistanke om, hvem der egentlig Vedkommende ved også hvem der står bag alle drabene og hvorfor.  
Desværre kan undertegnede ikke rigtigt afslører mere for ikke at røbe for meget af plottet der både er overraskende og smart kreeret. Vi garanterer at Tiggeren både er spændende og velskrevet.
Finn Hansen.

babySOFIE SARENBRANT: BABYSITTEREN. Oversat af Kamilla Jørgensen efter AFDELING 73. 2015. 343 Sider. Kr. 249,95

BABYSITTEREN er 4. bog i krimi-serien med kriminalinspektør Emma Sköld.

Da kriminalinspektør Emma Sköld vågner i en hospitalsseng. Der har hun ligget i koma i fem måneder. Hun har ikke den fjerneste erindring omhvordan hun er havnet der og slet ingen anelse om, hvad der er sket. Det aller sidste, hun husker er, at hun alleverede sin fire årige gamle datter hos kæresten, Kristoffer, for at ride en tur. Derefter er alt gået i sort!

I Emmas fravær har Kristoffer alieret sig med sin tidligere kæreste Hillevi og bedt hende hjælpe til med at passe datteren. Det er en opgave, Hillevi trives godt med- alt for godt desværre. For ikke bare er ekskæresten aldrig kommet over bruddet med Kristoffer, men hun har også altid ønsket at blive mor, så hun har slet ikke lyst til at opgive sin nye rolle. Nu har hun chancen da Emma ligger hjælpeløs i sin hospitalsseng og undrer sig over, hvorfor hun ikke får besøg af Kristoffer og datteren. Og hvad var der egentlig med den rideulykke – var det overhovedet en ulykke? Er der i virkeligheden nogen, der vil hende til livs? Men da hun til slut beslutter at indvie en kollega i sine bekymringer og bede ham om at hjælpe med at finde sandheden, får det katastrofale og tragiske konsekvenser.

Det er ikke anmelder der har taget Babysitteren til sig. Undertegnede var godt underholdt både spændingsmæssigt. Og det der gør der er delte meninger skyldes nok den overraskende slutning. Men læs den selv.

Finn Hansen.

velNINNI SCHULMAN: VELKOMMEN HJEM. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild efter VELKOMMEN HEM. 2016. 528 Sider. Kr. 249,95.
Selvom temaet er et der er blevet flittigt brugt i krimigenren skal man ikke lade sig gå på af det. For Ninni Schulman præsenterer en spændende historie på hvordan det kan udvikle sig når gamle folkeskoleelever sætter hinanden stævne til en fest. Der hurtigt udvikler sig til blodige hændelser
En personer der inviteres er vores veninde Magdalena Hansson. En sensommerdag i Hagfors bliver hun inviteret til gensynsfest med sin gamle skoleklasse. De sættes stævne i klasselærerens sommerhus, præcis som de gjorde en skæbensvangrer weekend i 9. klasse. De skal spise og opfriske gamle minder og gå en tur i skoven. Præcis som de også gjorde dengang.
Magdalena gider egenligt ikke, for de seneste uger er hun blevet udsat for en modbydelig og ondskabsfuld hadkampagne på nettet. Hun vil meget hellere tilbringe weekenden sammen med Petter, der endelig er hjemme fra sit job i Norge. Men en af klassekammeraterne er blevet musiker og dokusoap-berømt, så hun tager alligevel med for at skrive en reportage til Värmlandsbladet om musikeren.
Klassen falder desværre hurtigt i de gamle gænger og mønstre, og festen kører af sporet. Magdalena strander midt i kaosset. Ud på aftenen findes en nemlig en af klassekammeraterne dræbt på en bestalsk måde. Dagen efter findes endnu en fra klassen død på et hotel.
Drabene er udført efter forskellige måder, men det må alligevel være den samme gerningsmand eller hvad? For hvis hvad er i så fald motivet? Og er andre fra klassen i fare? Under opklaringen kæmper politiægteparret Christer og Petra også med private problemer på hjemmefronten. For Petra gælder det om at komme videre i sit liv efter at været kommer over sin cancer – og om en hemmelig kærlighed.
Velkommen Hjem - er femte del af Ninni Schulmans populære serie om journalisten Magdalena Hansson og politibetjentene Petra Wilander og Christer Berglund. Selvom det er en barsk og brutal krimi om hævn og forsoning. Beretningen er atter et strålende eksempe på den svenske forfatters opfindsomhed. Hun har et stort aktørgalleri. (det havde måske været på sin plads og lige havde tilført et personregister så man kunne holde styr på de mange gamle elever). Men nok om det, Velkommen Hjem er spændende medrivende og vi glæder os til 6. eren fra Schulman.
Finn Hansen..

voresNINNI SCHULMAN: VORES EGEN LILLE HEMMELIGHED. Oversat af Louise Ardenfelt Ranild efter VÅR EGEN LILLA HEMLIGHET. 2015. 403 Sider. Kr. 299,95.
En aften i april vender socialrådgiveren Anna-Karin Ehn ikke hjem efter et besøg hos en klient. Ægtemanden melder hende naturligvis savnet hos politiet. Han har meget bange anelser med bange anelser om hvad der kan have hændt hustruen. Han er viden om, at hun er blevet truet på arbejdet og frygter det værste. Dagen efter finder politiet hendes bil efterladt i vejkanten få kilometer uden for Hagfors. Blodsporene i bilen bestyrker med det samme de lokale politibetjente Petra Wilander og Christer Berglunds mistanke om, at Anna-Karin må have været udsat for en forbrydelse.
Fra sidelinien blander journalisten Magdalena Hansson. Hun sætter sig for at finde ud af, om der skjuler sig noget bag den blankpolerede facade af Anna-Karins umiddelbart udramatiske liv med arbejde, mand og barn. Og jo mere hun graver, des flere hemmeligheder kommer der for dagens lys. Kan de være årsagen til, at nogen stærkt har ønsket, at hun skulle ryddes af vejen?
Vores Egen Lille Hemmelighed- er den fjerde i serien. Den  er atter et pragteksempel på hvordan en psykologisk kriminalroman skal skæres. Igen er temaet om magt, menneskes sårbarhed og alt de grimme ting, der kan finde sted bag de lukkede døre. Igen viser Ninni Schulman hun er en af Sveriges dygtigste psykologiske kriminalforfattere.
Finn Hansen.

isandVIVECA STEN: I SANDHEDENS NAVN. Oversat af Karsten Nielsen efter I SANNINGENS NAMN. 465 Sider. Kr.
- "I Sandhedens Navn" er det 8. gang vi følger politimanden Thomas Andreasson og hans team i en ny sag. Den centrerer sig om et barns mystiske forsvinden. Samtidig følger vi også juristen Nora Linde som skal til at tage hul på sin karrieres mest udfordrende sag. Thomas er lige vendt tilbage til politistyrken. Og næppe har han sat sig bag skrivebordetfør han bliver involveret i en voldsom sag. Hans skal finde ud af hvordan et barn forsvundet fra en lille ø som Lökholmen, uden at nogen har observeret noget? Den komplicerede sag viser til sidst at få konsekvenser for både Thomas og Nora.
Uanset om det er i fjerneren eller i bogformat, så viser Viveca Sten at hun kan skabe spændende historier i øsamfundets forskellige miljøer. Hendes personer er troværdie og unikke. Anbefales varmt.
Finn Hansen..

 

magVIVECA STEN: I MAGTENS SKYGGE. Oversat af Karen Nielsen efter I MAKTENS SKUGGA. 2014. 400 Sider. Kr. 249,95
Endeligt er det dejligt at igen kan være med til at anmelde Viveca Sten igen da People Press har overtaget forfatterskabet. Det har Krimi-Cirklen jo som bekendt, ikke har gjort i stykke tid da forlaget Rosinante ikke mere mente at Krimi-Cirklen (med over 3000-3500 besøgende dagligt), ikke skulle give sit besyv med. Nåh, men nok om det .
Det er sommer i Sandhamn. Og en af hovedpersonerne Nora Linde holder velfortjent ferie fra jobbet som anklager hos Bagmandspolitiet. Så hun nyder ferien i fulde drag med kæresten Jonas og deres lille datter Julie. Men som vanlig brydes idyllen brat, da rigmanden og storkapitalisten, Carsten Larsson, flytter til øen. Han har et blakket ry, og er videre  populær da han springer op og falder ned på gældne love og regler i det lille samfund, hvor der også hviskes i krogene om hans lyssky forretninger med russerne. Det hus, han er ved at bygge ud til vandet og den smukke strand på sydsiden af øen, er alt for luksuriøst. Han er kapitalistsvin, siger naboerne og klager over, at huset ikke passer ind i ø-miljøet.  
Byggeriet forløber heller ikke smertefrit. Pludselig står ulykker og  mærkelige hændelser i kø og er det tilfældigheder eller er det udtryk for bevidst planlagt sabotage? Da Carsten Larsson inviterer til indvielsesfest, ender det hele i en katastrofe. Hvem kan man stole på, når man er uvenner med de fleste?
Thomas Andreasson undersøger sagen. Han er som bekendt Noras bedste ven, og desværre er han også i privat i krise. For det er næsten tyve år siden, han begyndte i politiet, og som tiden er gået kommer han mere og mere i tvivl om, han orker at blive ved. Fortsætte med bestandigt at grave efter de mørke kræfter, der rører sig i sommerparadiset. Og denne sag viser sig at blive den sværeste, han endnu har prøvet kræfter med.
Viveca Sten er stadig en af de ypperligste forfattere. Og I Magtens Skygge bestyrker i høj grad dette. Hun er en mester i at dreje et plot og give læseren solid spænding. Anbefales naturligvis på det varmeste.
Finn Hansen

velSUSANNE STAUN: VELKOMMEN TIL MIT MARERIDT. 283 Sider Kr. Susanne Staun har skrevet en lang række krimier, det er første gang jeg læser hende. Det er en roman om den teologi studerende Maria , der møder Timm på en netdating. Maria er velbegavet, men naiv og godtroende. Hun har to børn fra et tidligere forhold. Timm er en supermand, men kun udadtil. Han er charmerende og forførende og udgiver sig for at være rig med eget firma. Det lyder spændende for Maria. Efter første kontakt synes Maria faktisk ikke om Timm, men noget gør at hun må se ham igen. Hun fanges derfor i hans psykopatiske net og kan ikke slippe ud igen. Timm styrer alt i Marias liv, efter et par år bliver hun gravid og når ikke at få foretaget en abort. Timm lover guld og grønne skove, men nu starter mareridtet for alvor. For Timm betragter bare Maria som en rugemor. Alt imens hun bliver præst og får job, kører Timm hende fuldstændig ned. Hun havner på en lukket psykiatrisk afdeling, her bliver hun tvangs tilbageholdt. Hun er farlig for det ufødte barn. Timm formår at overbevise sundheds myndighederne og socialvæsnet om at det er Maria der er syg. Han er bare den stakkels mand med en syg kone. Alt går som efter en lærebog i psykopati. Barnet bliver født og nu fortsætter mareridtet om hvem der har krav på barnet og hvornår. Ingen tænker på barnets tarv og det bliver mere og mere skadet. Maria bliver mere og mere nedkørt og er ikke længere istand til at varetage et arbejde. Alle myndigheder svigter. Selv da pigen kan fortælle om seksuelt misbrug svigter dem der skulle lytte. Mareridtet fortsætter i ni år inden nogen indser hvordan det står til. Det er en ren katastrofe, desværre nok ikke langt fra det virkelige liv. Løs den hvis du har nerver til den slags.

Hanne Pedersen.

seikkeKAREN STRANDBYGAARD: SE IKKE VÆK. 240 Sider. Kr.
det er Karen Strandbygaard debutroman og hun er et spændende bekendtskab.
Hovedpersonen Anna er bange for alt, og det er kun blevet værre, efter hun har fået børn. Hun er lidt af en hønemor. Hun maler hele tiden fanden på væggen. Derfor har hun og husbonden Marco besluttet at tage deres femårige tvillinger med på chartertur til Thailand. Her skal de bare nyde at være sammen og få lidt mere ro på deres liv og tilværelse.
Alligevel har de knap nået at pakke kufferten ud i ferieparadiset, før Anna er overbevist om, at et mystisk ældre tysk ægtepar er ude efter datteren Maria. For hvorfor bliver de to ellers ved med at dukke op, hvor Anna og familien er? Og hvorfor stirrer de altid på Maria og giver hende gaver i massevis?
Marco slår det hen - det er som sædvanlig noget Anna bare bilder sig ind. Men Anna ved, der er noget galt, og hvad det betyder: Hun må ikke slippe børnene af syne. Ikke så meget som et øjeblik. For i det øjeblik kan det værste ske.
Der er en snigende uhygge i denne medrivende og spændende plot som overrasker. Vi ser frem til en ny Karen Strandbygaard historie.
Finn Hansen.

 

stalHELLE VINCENTZ: STJÅLNE LIV, 464side Helle Vincentzs fjerde roman er starten på en ny serie med antropologen Sofie Munk som hovedperson – dvs. Caroline Kayser, som har været hovedperson i de tre foregående romaner – må være lagt på hylden.

Denne gang lægges fokus på fertilitetsindustrien. Handlingen tager sit udgangspunkt i justitsministeriet og Sofie Munk kommer til at krydse Mik Karlsens baner – Mik Karlsen er justitsministerens særlige rådgiver.

Sofie Munk arbejder på et forskningsprojekt omhandlende barnløse pars opfattelse og oplevelser med kunstig befrugtning.

Projektet foregår i fertilitetsklinikken MereLiv. Ejeren af klinikken beder hende i al hemmelighed om diskret, at undersøge en formodning han har om, at der forsvinder befrugtede æg fra klinikken.

Sofie har arbejdet med intern efterforskning i en tidligere ansættelse, så hun føler sig kvalificeret til at udføre opgaven, og bliver meget optaget af den, faktisk mere end af det oprindelige forskningsprojekt, hun officielt er ansat til at udføre.

Inden hun er kommet helt i gang med efterforskningen, findes ejeren af MereLiv myrdet. Trods dette fortsætter Sofie med, nu på egen hånd, at undersøge sagen om de forsvundne befrugtede æg.

Vi følger Sofies arbejde på klinikken og hendes indledende kontakt til og undersøgelse af personalet – som ikke altid er lige nemme at tackle.

Det andet spor i romanen er Mik Karlsen – særlig rådgiver for justitsministeriet – et drømmejob i magtens korridorer. Han er i færd med at finde en god blød sag – nemlig udnyttelse af fattige indiske rugemødre – til at profilere sin minister på, da der indløber en advarsel om, at der muligvis er en bombe i lufthavnen.

Nu viser det sig, at Sofie og Mik har fat i den samme sag, som eksploderer om ørerne på dem med trusler og drab. Personlig forfølgelse og tråde der rækker langt tilbage i fortiden, hvor gamle skelletter i skabene forlanger at komme frem. Det viser sig at de spegede tråde rækker helt til Indien.

Stjålne liv er uroskabende og foruroligende og fertilitetsindustrien bliver eksponeret på mindre flatterende vis.

Persongalleriet er troværdigt, Sofie er enlig mor og bor på delebasis med sin søn og veninde i en lejlighed. Venindens kæreste får en betydende plads i romanen. Sofies bror er journalist og hendes faste forankring, når ting går hende imod. Herudover er persongalleriet i MereLiv, godt beskrevet.

Høj underholdningsværdi – især når man kender lidt til barnløse pars prøvelser i fertilitetsverdenen. En verden som er så udfordrende for de kvinder, der brændende ønsker sig et barn, at det er svært at overkomme.

Min bedste anbefaling – glæd dig til at møde Sofie Munk. Hun er sej og elskelig, men til tider også frygtelig irriterende, når hun går efter egen næse og overbevisning. Læs den!

Anne-Lise Hansen

fightØYSTEIN WIIK: FIGHTER. Oversat af John Jensen efter HVIT PANTER. 472 Sider. Kr. 299,95
Den tredje thriller fra norske Wiik starter hårdt og brutalt. Det sker ved at den gamle skibsreder Herman Nordahl bliver fundet død i sin lejlighed efter en brand. Ved obduktionen viser det sig, at hans ædlere dele er blevet tortureret på en måde, man kun ser i afrikanske diktaturstater. Ganske kort efter omkommer rederifamiliens præst under mystiske omstændigheder, og et barn bliver meldt savnet i Oslo.
Bogens centrumsfigur vores gamle ven Tom Hartmann befinder sig på samme tid ombord på et af familien Nordahls skibe efter endt opgave i Den arabiske Golf. Men den fredelige skibsrejse ændrer sig på et splitsekund, da en flok somaliske pirater under ledelse af en skikkelse ved navn Den Tildækkede kaprer olietankeren og omdirigerer den.
Under det norske politis efterforskning dukker der skjulte grusomme hemmeligheder op i den ødelagte rederifamilie. Hustyrannen og patriarken holdt alle i et jerngreb, men hvilken forbindelse er der mellem den tilsyneladende bundløse familietragedie i Oslo, drabene, det forsvundne barn og skibskapringen i Golfen? Hvad er piraternes ærinde? Hvorfor har tankeren kurs mod Grækenland? Og hvilken betydning får Toms uventede tilstedeværelse på skibet?
Jah, som det kan ses tårner spørgsmålene sig op i hobetal. Men bare roligt med sikker hånd får forfatteren det hele til at gå op i en højere enhed. Altså, Wiik leverer atter en spændinsroman på højt niveau.

Finn Hansen.

kragINGE WOLF: KRAGEMANDEN. 313 Sider. Kr.
Kragemanden - er andet bind i Christian Falk serien. Psykiatrikeren og seriemordereksperten som vi fulgte i første gang i Brændte Sjæle han kommer på banen for anden gang da en 12-årig pige findes brutalt myrdet i en garage i Brabrand. Christian Falk bliver bedt om at kaste et blik på gerningsstedet. Denne gang observerer han straks at der er noget rituelt over det blodige drab. Blandt andet har den lille pige fået ansigtet skåret af, og en krage vandrer rundt i garagen. Det resulterer i at Brabrand bliver overrendt af krager i alle afskygninger og alle byens indbyggere ser dem overalt. Selv en af Christians egne patienter, hvis fuglefobi for krager gør at sagen pludselig tager en uhyggelig drejning. Helt gal går det da endnu en pige bliver meldt savnet. Sammen med politiet kommer Christian for alvor under pres på at finde svaret på, hvem denne sindssyge Kragemand er.
"Kragemanden" er en medrivende og uhyggelig pkologisk krimi man ikke glemmer lige med det samme. Inger Wolf som ellers på billedet ser så mild ud viser endnu en gang at hun kan kreere et plot. Kort sagt fru Wolf  i topform.
Finn Hansen.

brandINGER WOLF: BRÆNDTE SJÆLE. 333 Sider. Kr. 299,95

Efter syv mordopklaringer med Politikommissær Daniel Trokic som leder introducerer Inger Wolf et nyt umage par. Det er psykiater Christian Falk og politikommissær Henrik Dam.

Det er da Anton Jørgensen meldes savnet, Østjyllands Politi må erkende, at de har brug for hurtig assistance. For de kan ikke selv finde hans lig, og en række bizarre spor at der er sket et grufuldt mord – et afhugget øre,og en stor samling euforiserende svampe, og ikke mindst et et badeværelse hvor der tydeligvis er foregået noget blodigt – peger på, at de står over for en drabssag af de mere usædvanlige.

Politifolkene kontakter psykiater Christian Falk, som før har ydet faglig bistand i forbindelse med deres efterforskninger. Falk er selv ved at afslutte et større forskningsprojekt om seriemorderes hjerner og der har netop gjort en foruroligende opdagelse, at en deltagerne der har deltaget i projektet har opgivet falsk identitet. Alligevel indvilliger Falk i at hjælpe.

Det skal snart vise sig at blive en sag, hvor psykiateren kommer til at sætte alt på spil, ikke blot professionelt, men også personligt. For da han går en mildest talt utraditionel vej for at skaffe sig indsigt i Antons sind, finder han ikke bare forklaringen på hans død; han får også besvaret nogle traumatiske spørgsmål om sig selv, som han har tumlet med hele livet.

Inger Wolf´es nye par Falk & Dam bliver helt sikkert et par som læseren vil tage til sig. Det viser Brændte Sjæle som både har et godt plot, et interessant persongalleri samt masser af action. Anbefales på det varmeste.

Finn Hansen.

 

 

 

 

 

  

Læst 2550 gange Senest ændret Søndag, 18 februar 2018 11:14
Søndag, 15 marts 2015 22:00 Skrevet af  In Forlag
Mere i denne kategori: « Arvids Alvilda »