Forlaget Hetland

Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

FORLAGET HETLAND.

skjulANN CLEEVES:SKJULTE DYBDER. Oversat af Brian Christensen efter HIDDEN DEPTHS. 2007. 367 Sider. Kr. 240,-
Efter p.t. at have indhentet Ann Cleeves Jim Perez serie. Har Hetland taget den gode beslutning også at præsenterer danske læsere for den populære og kendte fra TV – Vera Stanhope. Og der er masser bind der venter i den serie ikke mindre end 6 bind. Cleeves begyndte på Vera serien i 2007. Det var efter at havde udgivet 6 Inspector Ramsay bøger i 1990´erne, men nok om fortidens andre bøger. Tilbage til Vera Stanhope.   Der starter en varm sommeraften ved Northumberlands kyst. Her kommer Julie Armstrong sent hjem om aftenen og finder sin søn kvalt. Han er på en grotesk måde placeret i et badekar fyldt med vand og vilde blomster. Det smukke arrangerede gerningssted fascinerer vicepolitikommissær Vera Stanhope. Men fascinationen forsvinder hurtigt da endnu et  lig duk-ker op – igen placeret i vand og dækket af blomster. Vera skal arbejde hurtigt og får brug for al sin kendskab for at finde frem til morderen, inden denne  atter bruger døden som en del af sin morderiske og mystiske kunst. Samtidig må de lokale omend nødtvunget til at dele deres dybeste, mørkeste hemmeligheder. I kulissen holder morderen vågent øje, venter og planlægger en ny våd, og smuk grav.  Der er ikke noget at sige til at udgivelsen Skjulte dybder straks slog igennem og nåede lige så stor popularitet som Shetland serien. Og dette er vi på krimi-Cirklen sikre at bogserien også bliver i Danmark. Derfor ser vi frem til bind to Telling Tales. Tak.


Finn Hansen.

 

 ANN CLEEVES. BLÅ LUFT. Oversat af efter THIN AIR. Sider. Kr. Blå Luft – er det sjette bind i krimiserien Shetland. Som det vides, egentligt kun skulle have været en kvintet. Men heldigvis kom Ann Cleeves på andre tanker. Handlinger begynder med at en gruppe venner, der har holdt sammen som ærtehalm siden universitetstiden, rejser fra Londons storbyliv til Unst, Shetlandsøernes nordligste ø, her vil de fejre, at en fra gruppen skal smedes sammen med en shetlænder. Men sent om natten under bryllupsfestlighederne forsvinder én af vennerne, Eleanor sporløst – tilsyneladende op i den blå luft. Det er midsommer, den tid med lyse nætter og uforudsigelig tåge er hverdagen på Shetlandsøerne.  Dagen efter opdager Eleanors veninde Polly en e-mail. Mailen lyder ”Der er ingen grund til at lede efter mig. I finder mig ikke i live” og ligner et selvmordsbrev fra Eleanor. Da hendes lig kort efter bliver fundet,resulterer det i at, Vicepolitikommissærerne Jimmy Perez og Willow Reeves kommanderes til Unst for at undersøge sagen nærmere. Før Eleanor forsvandt, mente hun, at hun havde set spøgelset af et barn, som druknede i 1920’erne. Hendes venner havde fundet hendes interesse for spøgelset nærmest var en sygelig besættelse. Perez og Reeves efterforskning overbeviser dem hurtigt om, at der skjuler sig mere bag Eleanors død, end de først havde regnet med. Vanen tro er Ann Cleeves’ Shetland-romaner altid koncentreret om spændingerne mellem det traditionelle og det moderne – spændinger, der tit har rod dybt i hjertet af lokalsamfundet – og hvordan begivenheder, der fandt sted i fortiden, pludselig kan have en ødelæggende effekt i nutiden. Ann Cleeves – er atter en ”Ø-krimi” med atmosfære, anderledes personer i et vindomsust miljø. Plottet er realistisk og velfungerende. Vi tager gerne med til Shetland for en syvende gang. PS. Blå luft er nu også filmatiseret af BBC og følges af millioner af seere over hele verden. På tide den o

ret COLIN COTTERILL: RETMEDICINERENS FROKOST. Oversat af Brian Christensen efter THE CORONER´S LUNCH. 2004. 304 Sider. Kr. 279,95. Hetland har en god fornemmelse for at finde anderledes krimi-spændingsbøger. Det er bl.a. dette nye udspil fra forlaget.
Læseren føres til Laos, Anno 1976. Kongehuset her er  blevet afsat, og Laos’ kommunistparti har taget magten. De fleste veluddannede personer er flygtet, men tilbage sidder dr. Siri Paiboun. Derfor bliver den 72-årige Siri udnævnt til statslig retsmediciner, selvom han hverken har den rette uddannelse eller nogen som helst erfaring til jobbet. Men Siri finder sig hurtigt til rette og klarer forbløffende godt jobbet ved at studere forældede gamle lasede fagbøger, nasse sig til det udstyr han mangler og finde vej gennem de bureaukratiske kringelkroge på vej mod retfærdigheden. Nogle usle forehold der ville få bl.a. kolloegaen fra Amerika Kay Scarpetta til smide sklpellen og løbe skrigende ud af døren.  En uønsket sidegevinst ved Siris nye job er, at nyligt afdøde er tilbøjelige til at aflægge Siri natlige besøg.
Der kommer for alvor problemer for ham da konen til en af partiets ledere pludselig dør og oveni dukker der også torturerede vietnamesiske soldaters kroppe op i landets søer, vender alle sig mod Siri. De forventer, at han som landets eneste retsmediciner skal løse samtlige mysterier. Samtidig med det, forsøges der på mørklægning af sagerne fra officielt hold og en begyndende international krise er undervejs. Siri hverver  gamle venner, landsbyshamaner og skovånder – og bruger endog lejlighedsvis lidt lægefaglig viden – for at opklare forbrydelserne. Det skal også berettes at Siri Painboun to assistenter er Geung der har Down Syndrom og sygeplejersken Dtui som sammen med Siri er en grotesk og original trio som man straks falder pladask for.
På Krimi-Cirkle vil vi med stor glæde se frem til nye eventyr med denne trio.


Finn Hansen. 

Læst 1364 gange Senest ændret Onsdag, 03 februar 2016 15:02
Mandag, 16 marts 2015 15:14 Skrevet af  In Forlag